NAPREDNA ŠKOLA SKIJANJA

paralelni zavoj

Veliki je prelaz  između osnovne i napredne škole skijanja. To se prije svega ogleda u vrstama terena na kojima skijamo i brzinama kojima skijamo. Taj iskorak zahtjeva viši nivo tehnike. 

U naprednoj školi skijanja skijamo na svim stazama i na svim strminama. Nastavićemo da neke elemente uvježbavamo na blažim plavim stazama, odnosno pravićemo stalni mix različitih strmina i brzina za izvedbu elemenata škole skijanja kako bi došlo do pravilnog usvajanja istih. Kako bi polaznika vodili kroz proces bezbjedno, sigurno bez stresa i stalno pomjerali granicu njegovog skijanja.Opuzanje-naprijed-u-pravcu-kretanjaUsvajanjem i oslobađanjem od straha da na vecoj strmini uradimo pravilan pravac opružanja i projektujemo naše težište naprijed i u novi pravac kretanja, zadovoljavamo prvi uslov da smo zreli za prelazak u naprednu školu skijanja.


Takođe skijamo brže i agresivnije, osjeti se da nemamo straha od brzine i strmine, sigurniji smo. Da me pogrešno ne razumijete, skijamo primjereno uslovima na stazi, „ne divljamo“, ali se dešava pomjeranje brzinske i strminske barijere kod naših polaznika. 

Karving-zavoj-ka-brduTehnički na ovom nivou škole skijanja skijamo ureznom i kombinovanom tehnikom, u širokom hodniku, srednjim brzinama na svim vrstama staza. Osjećamo skije i podlogu i postavljajući skije pod različitim uglom ka podlozi u početnoj- pripremnoj  fazi zavoja i načinom vođenja u završnoj-fazi vođenja zavoja kreiramo vrstu zavoja kojom vozimo. Pri tome vodimo računa o tajmingu, usklađenosti i redosljedu pokreta, te međusobnom odnosu segmenata tijela tokom zavoja, dobijamo na kraju paralelne zavoje u širokom hodniku ureznom tehnikom ili paralelne zavoje u širokom hodniku kombinovanom tehnikom.