EKSPERTSKA ŠKOLA SKIJANJA


brzo-vijuganje3Majstorstvo, uživanje bez napora,  sve izgleda elegantno, pokreti su sliveni i mekani. Ples na skijama. 
 
Na ovom nivou škole skijanja cilj nam je- da sve izvedem tečno, mekano i sliveno uz minimalan utrošak energije. Dosadašnji nivo škole skijanja nam je odlična baza za nastavak usavršavanja. Imamo korektnu skijašku poziciju, dobar pravac opružanja, precizno i tečno vođenje skija, koristimo ubod štapa, no nismo još prošli sve elemente. Za dalji napredak od velike je važnosti usklađenost i tajming pokreta, te osjećaj koliko, kada i kako "pritiskati" skije, odnosno kako najoptimalnije izvršiti rasterećenje. Stopiti pokrete i uživati.
 
Pošto imamo faktore strmine i brzine, ovde se odslikavaju svi naši propusti i tehnički nedostaci koje u ranijim fazama obuke nismo otklonili. Video analiza je od neprocjenjive vrijednosti u ovoj fazi obuke. Ispravljanje pogrešno usvojenih motoričkih radnji je težak i neizvjestan posao koji je veliko opterećenju za ućeniku i ućitelja.
 

brzo-vijuganje1D NIVO ŠKOLE SKIJANJA obuhvata:
- Brzo vijuganje kombinovanom tehnikom
- Brzo vijuganje zareznom tehnikom
 
E NIVO ŠKOLE SKIJANJA obuhvata:
- Skijanje po grbama
 
F NIVO ŠKOLE SKIJANJA obuhvata:
- Skijanje po dubokom snijegu

Poslednja dva nivoa zavise od uslova na skijalištu i na Kopaoniku nemamo uvijek mogućnost da polaznike vodimo kroz ove segmente obuke. Odlazak na inostrana skijališta popunjava ono što Kopaonik objektivno ne moze da pruži.

Svi oni koji se uspješno uključe u vrhunsku  školu skijanja  imaju neophodnu bazu za eventualno pohađanje seminara za sticanje Učiteljske licence i kasnije bavljenjem učiteljskim pozivom. Takođe ako žele da se priključe Gorskoj sluzbi spašavanja neophoda im je ovaj nivo poznavanja skijanja.

Dalje napredovanje je moguće uz mentorsko vođenje polaznika od strane učitelja sa demonstratorskim zvanjem.