SKI CIPELE- PANCERICE

 
Nije bez razloga šala da je za početnika najljepši dio skijanja kada izuje ski cipele. Neobičan je osjećaj da u skočnom zglobu imamao minimalnu pokretljivost, teške su, nelagodno stežu nogu. Treba sa naučiti i navici da zglobovi koljena preuzmu funkciju skočnog zgloba. To ćemo najlakše postići ako se spustimo malo niže i blago naslonimo prednji dio potkoljenice na cipele. Potom se treba opustiti, prohodati, pokušati poskočiti, zibati u koljenom zglobu, "djuskati".
Da bi smo uspješno skijali koljeni zglob mora biti opušten, relaksiran, a naši pokreti bez obzira što su nam noge u ski cipelama mekani. Koljena ne smiju biti ukočena.

Zamislite kako se voziti u automobilu bez amortizera, tako je isto skijati sa ukočenim koljenima.
 
Za početak potrebno je izabrati ski cipelu primjerenu Vašem skijaškom umjeću, Vasoj nozi i Vašoj kilaži.
 
ski cipelaSki cipela se obuva na sportsku termo čarapu u kojoj će te da skijate i unutra u ski cipeli je samo termo veš i čarapa. Sve ostalo ide van cipele. Ne smije nigdje da žulja. Prsti ne smiju da dodiruju vrh cipele, a kada se naslonimo naprijed peta se može minimalno odvojiti na gore. Ris stopala je optimalno stegnut i stopalo se ne može pomjerati lijevo- desno niti naprijed- nazad.

Udobnije su cipele sa manjim indeksom trvdoće,"fleksom". To je fleks od 60-80 i u ski rentalima su obično ski cipele te tvrdoće. Težima trebaju ski cipele sa većim indeksom tvrdoće. Tvrdoće cipele preko 130 fleksa su iz takmičarskog programa i to su za rekreativce pre tvrde i neudobne cipele. Rekreativcima koji dobro voze i žele da im cipela adekvatno prenosi pokret na skiju preporučujem tvrdoće ski cipele od 100- 120 fleksa.
 
Današnji modeli su obično sa četiri kopče i dodatnim kaišom sa čičkom na vrhu za dodatnu fiksaciju potkoljenice. Važno je da je cipela adekvatno stegnuta, jer labava cipela ne čuva Vašu nogu od povrede i loše prenosi pokret noge na skiju. Modeli ski cipela koji se otvaraju unazad  imaju tri kopče su udobnije i imaju manji index tvrdoće.

 Preporučujem svima koji koji skijaju preko 15 dana godišnje da kupe svoje ski cipele. Današnji proizvodjači imaju bogatu ponudu za sve oblike stopala, širine lista noge, flexa. Takodje širok je izbor boja i dizajna same ski cipele. Potrebno je ski cipelu obuti na sportsku termo čarapu, dotegnuti, ostati u njoj 10 tak minuta. Prošetati, poskočiti, zibati koljenima i na kraju slijediti svoj osjećaj, ako Vam se ne čini dobra neće nikada ni biti.
 
Skijaši koji imaju problema sa čukljevima i drugim deformitetima stopala i skočnih zglobova treba da potraže pomoć ski servisa koji radi oblikovanje plastike ski cipele. Sa unutrašnje strane ski cipela se grije i brusi i pravi se proširenje za Vaš oblik noge. Sam pripadam toj grupaciji i čika Stanoja u svom servisu na Kopaoniku to odlično radi. Cipela se obilježi, sutra dan se proba i ako treba ponovi se više puta dok se ski cipela prilagodi Vašem stopalu.