SKIJA

Živimo u potrošačkom društvu, brzom i instant vremenu. Sve je na izvolite. Živimo u vremenu izobilja, sve je dostupno i može da se kupi.
 
Koje skije izabrati? Kojeg proizvodjača? Koji, radijus, tvrdoću, model?
 
obuvanje
Prisustvujući jednom skijaškom seminaru predavač, šef Slovenačkog demo tima na pitanje koji model, radijus i tvrdoća skije je najbolja za instruktora skijanja je odgovorio sa protiv pitanjem: "Uvaženi kolega, Vi imate samo jedan par skija?
 
Vrste snijega, vrste zavoja, brzine kojima želimo da skijamo, strmina  na kojima se skija, naša kilaža i skijaško umijeće su parametri koji odredjuju naš idealni model skija.

Ajde da odmah eliminišemo ono što većini ne treba, a to su skije iz takmičarskog programa. Pre tvrde su, moraju stalno da se "gaze", zamaraju Vas previše, sa druge strane Vaša tehnika nije na tom nivou da možete uopšte da osjetite i iskoristite karakteristike te skije.
 
Za početnika je važno da je skija kraća, mekša, vodljivija. Optimalno u odnosu na visinu skijaša početnika da je njegova skija do visine grudi. Početnik nema faktor strmine i brzine i umnogome mu je olakšano i ubrzano učenje, ako mu je manja poluga (dužina skije), dok uči prve zaokrete. Sa povećanjem brzine i strmine, prelaskom u više razrede postepeno se povećava dužina i tvrdoća skija.
 
Naprednim skijašima preporučujem da su skije visoko rekreativne klase, srednje tvrdoće, za uslove Kopaonika, radijusa 12-14m. Sa takvim radijusom skija će te uživati, dovoljno su stabilne na pravcu, vodljive su u kraćim zavojima, dobro se ponašaju kada pravite šire zavoje umjerenim brzinama. 
 
Značajno je da je skija servisirana i pravilno naoštrena. Današnje skije se kupuju u kompletu sa vezovima i oni moraju biti podešeni prema Vašoj cipeli, težini, skijaškom znanju i načinu na koji skijate.  To Vam je najbolje uraditi u ski servisu direktno kada stignete na Kopaonik.
 
Ako provodite manje od 3 sedmice godišnje moja je preporuka da rentate skije. Jeftinije je, možete da probate razne modele, različitih tvrdoća, radijusa i dužina. Da nadjete ono što Vam najbolje leži.