B NIVO OSNOVNE ŠKOLE SKIJANJA

Savremena skija sa izraženim stranskim lukom uz sadašnje promjene u pripremi staza dale su nove dimenzije skijanju. Do promjena je došlo najviše u položaju tijela i uglovima dijelova tijela u odnosu na podlogu koje je moguće ostvariti sa novom vrstom skija. Skijanje se uči jednostavnije, lakše i brže. Istovremeno se skija brže i agresivnije.

Kompletna dinamika života se promjenila i to se reflektuje i na naš odmor.

grupica

Ono što je izuzetno važno za dobro i kvalitetno usvajanje skijaške tehnike je pravilan skijaški stav. Skijanje ima svoje biomehaničke principe i ako ih ispoštujemo uspjeh i uživanje neće izostati. U pripremnoj fazi zavoja dodajemo elemenat opružanja naprijed i u pravcu kretanja. Učimo pokret  vrtenja stopala i okretanja nogu u novi pravac kretanja i u fazi zaokretanja, mekano vođenje zavoja kružnim pokretom koljena naprijed i unutra. Skijanje je ples, uživanje i nema potrebe za pokretima koji nisu mekani i sliveni.  Lagano na blažim padinama postajemo jedno, skijaška podloga, skija, cipela i mi. Uživamo...vozimo, dolazimo do naše zone komfora da nam je lijepo, da smo opušteni i relaksirani.

Spremamo se da možemo da kontrolišemo skije bez straha, da je osjećamo da znamo kako se naši pokreti tijela reflektuju na skiju i da naučimo da ih iskontrolišemo.

Šta je to što sve treba da naučimo u ovoj fazi skijaške obuke?
Voznja- unazad-u-obrnutom-plugu


-          Vožnja unazad na blagoj padini  sa zaustavljanjem u obrnutom plugu

-          Vijuganje nazadu poziciji obrnutog pluga na blagoj padini sa kontrolom brzine i pravca

-          Klizni korak bez upotrebe i sa upotrebom štapova

-          Kombinaciju vožnje- iz zareznog luku koso preko padine u bočno otklizavanje i posle vožnje u bočnom otklizavanju, ponovni prelazak u  vožnju u zareznom luku.

-           Izvođenje zareznih lukove na blagim padinama i njihovo povezivanje sa minimalnim proklizavanjem skija.  Kada su skije u dovoljnoj mjeri postavljene na rubnike oni se urezuju u podlogu tako da nema vidljivog bočnog otklizavanja i ispoljava se geometrija skija. Kretanje je po stabilnoj lučnoj putanji i iza nas ostaje urezan trag koji podsjeća na tračnice od pruge

tragovi-           Minimalno prednjačenje spoljne skije tokom otpočinjanja zaokreta nam omogućava pravilnu poziciju kukova i daje prostor da bolje iskoristimo novu geometriju skije

-          Vožnja u visokoj, srednjoj i niskoj spust poziciji na blagim terenima sa istekom

-          Osnovni paralelni zaokret bez uboda štapa

-          Osnovni paralelni zaokret sa ubodom štapa