D NIVO- VRHUNSKA ŠKOLA SKIJANJA

Elementi D nivoa vrhunske škole skijanja su zahtjevniji i kompleksniji jer se isti elementi iz C nivoa izvode u bržem ritmu i užem hodniku , znači u kraćem vremenskom roku treba da odreagujemo na adekvatan način.

brzo-vijuganje7

- Paralelni zaokret u uskom hodniku kombinovanom tehnikom. Popularno- žargonski- brzo vijuganje Smanjenem širine hodnika, bržim ritmom izvođenja dolazimo do ovog elementa. Tehnički po načinu izvedbe je identičan paralelnom zaokretu u širokom hodniku kombinovanom tehnikom, samo je sve dinamičnije, zahtjevnije, zbog potrebe da se u kraćem vremenskom periodu izvedu svi potrebni tehnički detalji.  U odnosu na C nivo brzina je nešto manja. Ostaje detalj minimalnog prednjačenja spoljašnje skije u početnoj fazi zaokreta. Ritmičan, tečan, izazovan elemenat, koji zahtjeva usklađenost i pravovremenost pokreta.


- Paralelni zaokret u uskom hodniku zareznom tehnikom, izuzetno zahtjevan elemenat i smatram da nije realno da može da se u konačnoj varijanti od strane polaznika izvodi na crnoj stazi. Odnosno to je majstorluk do koga postepeno treba doći i  nije veliki broj polaznika koji to uspiju. Uglavnom su to bivši takmičari koji imaju taj pokret u nogama. Elemenat koji je izazovan i za Učitelje I i II nivoa učiteljskih licenci. Za sve polaznike  ovaj elemenat je dosta komplikovan.  Skije su svo vrijeme na rubnicima i ispoljava se geometrija skija. Lateralno gibanje je naglašeno. Elemenat zahtjeva izuzetnu kordinaciju i pravovremenost radnji koji su uslovljeni dinamikom i ritmom ovog elementa.sunozni-odraz-letstep

Video projekcija je ne izostavna za uspješnu detekciju grešaka i napredak u nastavi. Značajno je da polaznik u potpunosti shvati gdje i kako generiše grešku i kako treba da izgleda pravilno izveden motorički pokret. Nakon toga adekvatnim vježbama vršimo korekciju i učimo pravilnu izvedbu elemenata tehnike skijanja.

twister

brzo-vijuganje1skija