F NIVO- VRHUNSKA ŠKOLA SKIJANJA


F nivo je skijanje po dubokom snijegu. Pravi filing i prekrasan osjećaj, svejedno je da li je u pitanju 20 cm pršića ili je napadao “ domaćinski“, uzitak je ne zaboravan i ne ponovljiv.

Da to je to, fantastično...prekrasno... Išarati skijaškim tragovima nedirnutu padinu, ukrasiti je vezom zavoja, dok pršti snijeg na sve strane , a mi plovimo ritmično niz padinu.

Ovo je vrhunski nivo skijaške tehnike i ima više varijacija u zavisnosti od vrste dubokog snijega i strmine. Samu metodiku obučavanja prilagodjavamo tehničkom nivou polaznika i uslovima na terenu.

Duboki snijeg trazi mekoću, osjećaj, tajming pravovremenosti i doziranosti pokreta. Trazi i dobru kondicionu pripremu i mnogo je lakše ako imamo i skiju koja je namjenjena skijanju po dubokom snijegu.

Najveći izazov je osjećaj "plovnosti" po dubokom snijegu. Trebamo sa naučiti da ravnomjerno opterećujemo i pritiskamo spoljašnju i unutrašnju skiju, 50%-50% bi bilo idealno. Na tvrdoj stazi je uvijek veći procenat tezine na spoljašnoj- donjoj nozi i taj procenat varira u zavisnosti od strmine, vrste zavoja i tehničkog nivoa koji skijaš ima. Kada taj naučeni obrazac primjenimo u dubokom snijegu, unutrašnja skija koja nije opterećenja usljed povećanog čeonog otpora koji pravi snijeg isplivava na površinu, a opterećena spoljašnja propada još dublje, gubimo dinamičku ravnotezu, naginjemo se i padamo.

Izazov koji moramo savladati za početak je da ravnomjerno pritiskamo obadvije noge, da plovimo kroz duboki snijeg, da ritmično se zibajući u koljenima idemo koso preko padine. Da uradimo prve zavoje ka brijegu, pa pojedinačan zavoj od brijega i na kraju da ritmično povezemo zavoje...da smo uvijek mekani u koljenima i spremni da adekvatno odreagujemo na grbe i neravnine koje su ispod naizgled ravnog snijeznog pokrivača.
 
 
Padovi su prekrasni, kao da se uronimo u  veliki, ogromni perjeni jastuk, ponekad se teško iskobeljati iz tog paperjastog omotača, pronaći skije, staviti ih i nastaviti...no sve su to prekrasne čari skijanja u dubokom snijegu.

Treba probati, dozivjeti, naučiti...
 
Zbog nadmorske visine i količine padavina  Kopaonik nije top destinacija za učenje i voznju dubokog snijega. Rijetke su godine kada imamo mogućnost da 7-10 dana vozimo duboki snijeg.