KOPAONIK

 

Ne bih ovde da pišem o Nacionalnom parku Kopaonik, niti da prepisujem podatke sa sajta Skijališta Srbije o broju i dužini staza na Kopaoniku. Pisaću o svome viđenju ovog skijališta koje po meni ima kadrove, prirodne i prostorne resurse da postane pravi i istinski centar za obuku skijaša. Ne samo regionalni nego i svjetski lider u toj oblasti. Hoćemo i možemo da pružimo vrhunsku uslugu svim zaljubljenicima zimskih čarolija.Dolina sportova, m

Ono što mnogi smatraju minusom Kopaonika su dužine staza. Istovremeno se postavlja pitanje, ko može da skija duže staze, odnoso koliko procentualno skijaša dolazi  kondiciono spremno da može bez pauze da skija 3-10 km?


Po mojim dosadašnjim iskustvima vrlo mali broj. Većina turista koji dođu na skijanje su kondiciono nespremni, direktno iz kancelarije. Vrlo malo njih redovno vježba ili bar pješači, odnosno u svakodnevnom ritmu života ide stepenicama umjesto liftom. Način života i naši svakodnevni obrasci ponašanja i odnosa nas prema nama samima uzimaju danak. Strašno je da primjećujem osjetan pad kondicionog i motoričkog statusa kod djece. Popularne kućne pomoćnice u vidu mobilnih telefona, tableta i računara su istisnule nekadašnja zajednička dječija igranja i jurcanja napolju. Djeca provode previše vremena buljeći u ekrane. Kondiciono i motorički postaju sve inferiorniji i onda skijanje i bordanje umjesto zabave i radosti postaje mora, jer ne mogu normalno da potrče, poskoče. Jasno je da za sve koji su drastično smanjili iskonsku potrebu za kretanjem i fizičkom aktivnosti, nošenje pancerica i kretanje u njima postaje veliki i teško dostižni izazov. Staza Mašinac

Tu je prednost Kopaonika, njegovih poligona i plavih-blagih staza. Za mene onaj ko zna da hoda i ima normalan motorički i kondicioni status na Kopaoniku za 5-6 sati nastave može da skija plave staze. U praksi to znači da se krene sa navikavanjem na skije i opremu na ravnom i već nakon prvih pola sata motorički inteligentniji i kondiciono spremniji su završili sa bebi vrtićem. Nakon toga slijedi ski lift Mašinac, koji se uspješno savlada u narednih sat ili dva. Tada polaznik uspješni kontroliše brzinu, mjenja pravac i može samostalno da se zaustavi u svakom trenutku. Sledeća stepenica je Karaman greben ili ski lift Krst, koji se isto tako savladaju za sat ili dva nastave. Znači početna i osnovna škola skijanja na Kopaoniku se može završiti za 5-6h nastave i polaznik posle toga samostalno vozi već navedene plave staze, ali i sve ostale plave staze na Kopaoniku kojih nije mali broj. 
Prekrasno je što smo ove godine dobili još jedan ski poligon iznad Mašinca, nadam se da će se ta dinamika nastaviti i da ljudi koji vode skijalište prepoznaju značaj poligona za obuku u skijanju. Mnogo znači da su početnici odvojeni od ostalih skijaša i sa aspekta bezbjednosti, ali i sa aspekta brzine napredovanja u obuci skijanju. Trebaju nam poligoni da privučemo još više početnika, da ne čekamo dugo u redu, da budemo bolji i efikasniji. Samim time da budemo bolje pozicionirani kao ski destinacija za učenje skijanja.  U Snow Stars ski školi većina ski učitelja su profesori fizičke kulture. Imamo kvalitetne kadrove, znamo i hoćemo da radimo i da budemo pravi i istinski ambasadori Kopaonika i Srbije. Vjerujem da će rukovodstvo Ski centra Kopaonik u buduće više i bolje sarađivati sa ski učiteljima, jer mi smo jedini od uslužnog osoblja centra koji se stalno i neposredno druže sa gostima i na taj način imamo uvid i prave informacije iz prve ruke, šta njegovo Veličanstvo gost želi da bi uživao i trajno se vezao za ovu našu ski destinaciju.


Staza Krst-istekZa one koji žele više, koji hoće da skijaju i uživaju u skijanju i bordanju u inostranstvu Kopaonik je prekrasan poligon. Ima raznovrsnost staza i ko može da na Kopaoniku sa uživanjem, bez problema vozi sve staze, spreman je da uspješno skija borda bilo gdje u svijetu.


Dodjite na Kopaonik da naučite da skijajte, a potom skijajte gdje god poželite.