Škola skijanja Kopaonik Darko Pantić - Instruktor skijanja

Ski Man Ski Track Finish Flag
0%

Kontakt

Hotel Klub A, Kopaonik

darkopantic@yahoo.com

062494220

Pozovite nas

Ekspertska Škola Skijanja

D NIVO - Ekspertska Škola Skijanja

Elementi D nivoa škole skijanja su zahtjevniji i kompleksniji jer se isti elementi iz C nivoa izvode u bržem ritmu i užem hodniku , znači da u kraćem vremenskom roku treba da odreagujemo na adekvatan način.


- Paralelni zaokret u uskom hodniku kombinovanom tehnikom. Popularno- žargonski- brzo vijuganje. Smanjenem širine hodnika, bržim ritmom izvođenja dolazimo do ovog elementa. Tehnički po načinu izvedbe je identičan paralelnom zaokretu u širokom hodniku kombinovanom tehnikom, samo je sve dinamičnije, zahtjevnije, zbog potrebe da se u kraćem vremenskom periodu izvedu svi potrebni tehnički detalji. U odnosu na C nivo brzina je nešto manja. Ostaje detalj minimalnog prednjačenja spoljašnje skije u početnoj fazi zaokreta. Ritmičan, tečan, izazovan elemenat, koji zahtjeva usklađenost i pravovremenost pokreta.Povezujemo u brzom ritmu ne završene zaokrete, trajanje faza opružanja i pregibanja je isto, ramena osa je upravna na padnu liniju i pravac kretanja ravno na dole, trup je miran, a zaokrete vodimo rotacijom obadvije potkoljenice naprijed i unutra.


- Paralelni zaokret u uskom hodniku zareznom tehnikom, izuzetno zahtjevan elemenat i smatram da nije realno da može da se u konačnoj varijanti od strane polaznika izvodi na crnoj stazi. Odnosno to je majstorluk do koga postepeno treba doći i nije veliki broj polaznika koji to uspiju. Uglavnom su to bivši takmičari koji imaju taj pokret u nogama. Elemenat koji je izazovan i za Učitelje I i II nivoa. Skije su svo vrijeme na rubnicima i ispoljava se geometrija skija. Lateralno gibanje je naglašeno. Elemenat zahtjeva izuzetnu kordinaciju i pravovremenost radnji koji su uslovljeni dinamikom i ritmom ovog elementa.


Video projekcija je ne izostavna za uspješnu detekciju grešaka i napredak u nastavi. Značajno je da polaznik u potpunosti shvati gdje i kako generiše grešku i kako treba da izgleda pravilno izveden motorički pokret. Nakon toga adekvatnim vježbama vršimo korekciju i učimo pravilnu izvedbu elemenata tehnike skijanja.

E NIVO - Ekspertska Škola Skijanja

E nivo predstavlja vožnju po grbama i tu se prvi put susrećemo sa snježnom podlogom- stazom koja nije pripremljena sa mašinama za ravnanje snijega.


Vožnja po grbama zahtjeva dinamičan i brz izbor putanje, odličan tajming pokreta, raznovrsnost u izboru i načinu pregibanja- opružanja i izuzetnu mekoću koljena. Skijanje po grbama je izazovno i zahtjeva dobru kondicionu pripremu.


Polaznik koji uči grbe je već formiran skijaš u zavisnosti od njegovog tehničkog nivoa obuka se prilagođava. Načini skijanja po grbama su:


- amortizovanjem grba


- preskokom grbe


- između grba


- kombinovano


Na nama je da izaberemo metodski put koji je najprimjereniji tehničkom nivou skijanja našeg polaznika i vodimo ga kroz različite načine skijanja po grbama.


Kopaonik nema vještački uređenu stazu sa grbama i grbe se mogu vježbati jedino kad krenu jugovine u popodnevnim časovima rada skijališta.

F NIVO - Ekspertska Škola Skijanja

F nivo je skijanje po dubokom snijegu. Pravi filing i prekrasan osjećaj, svejedno je da li je u pitanju 20 cm pršića ili je napadao “ domaćinski“, užitak je ne zaboravan i neponovljiv.


Da, to je to, fantastično...prekrasno... Išarati skijaškim tragovima nedirnutu padinu, ukrasiti je vezanim zaokretima, dok pršti snijeg na sve strane , a mi plovimo ritmično niz padinu.


Ovo je vrhunski nivo skijaške tehnike i ima više varijacija u zavisnosti od vrste dubokog snijega i strmine. Samu metodiku obučavanja prilagodjavamo tehničkom nivou polaznika i uslovima na terenu.


Duboki snijeg traži mekoću, osjećaj, tajming pravovremenosti i doziranosti pokreta.Vožnja po dubokom snijegu traži i dobru kondicionu pripremu. Mnogo je lakše ako imamo skiju koja je namjenjena skijanju po dubokom snijegu.


Najveći izazov je osjećaj "plovnosti" po dubokom snijegu. Trebamo sa naučiti da ravnomjerno opterećujemo i pritiskamo spoljašnju i unutrašnju skiju, 50%-50% bi bilo idealno. Na tvrdoj stazi je uvijek veći procenat težine na spoljašnoj- donjoj nozi i taj procenat varira u zavisnosti od strmine, vrste zaokreta i tehničkog nivoa koji skijaš ima. Kada taj naučeni obrazac primjenimo u dubokom snijegu, unutrašnja skija koja nije opterećena usljed povećanog čeonog otpora koji pravi snijeg isplivava na površinu, a opterećena spoljašnja propada još dublje, gubimo dinamičku ravnotežu, naginjemo se i padamo.


Izazov koji moramo savladati za početak je da ravnomjerno pritiskamo obadvije noge, da plovimo kroz duboki snijeg, da ritmično se zibajući u koljenima idemo koso preko padine. Da uradimo prve zaokrete ka brijegu, pa pojedinačan zaokret od brijega i na kraju da ritmično povežemo zaokrete...da smo uvijek mekani u koljenima i spremni da adekvatno odreagujemo na grbe i neravnine koje su ispod naizgled ravnog sniježnog pokrivača.


Padovi su prekrasni, kao da se uronimo u veliki, ogromni perjeni jastuk, ponekad se teško iskobeljati iz tog paperjastog omotača, pronaći skije, staviti ih i nastaviti...no, sve su to prekrasne čari skijanja u dubokom snijegu.


Treba probati, doživjeti, naučiti...


Zbog nadmorske visine, temperatura i količine padavina, Kopaonik nije top destinacija za učenje i vožnju dubokog snijega. Rijetke su godine kada imamo mogućnost da 7-10 dana vozimo duboki snijeg.

Majstorstvo, uživanje bez napora, sve izgleda elegantno, pokreti su sliveni i mekani. Ples na skijama.


Na ovom nivou škole skijanja cilj nam je da sve izvedem tečno, mekano i sliveno uz minimalan utrošak energije. Dosadašnji nivo škole skijanja nam je odlična baza za nastavak usavršavanja. Imamo korektnu skijašku poziciju, dobar pravac opružanja, precizno i tečno vođenje skija, koristimo ubod štapa, no nismo još prošli sve elemente. Za dalji napredak od velike je važnosti usklađenost i tajming pokreta, te osjećaj koliko, kada i kako "pritiskati" skije, odnosno kako najoptimalnije izvršiti rasterećenje. Stopiti pokrete i uživati.


Pošto imamo faktore strmine i brzine, ovde se odslikavaju svi naši propusti i tehnički nedostaci koje u ranijim fazama obuke nismo otklonili. Video analiza je od neprocjenjive vrijednosti u ovoj fazi obuke. Ispravljanje pogrešno usvojenih motoričkih radnji je težak i neizvjestan posao koji je veliko opterećenju za učeniku i učitelja.

Kids in ski gear

Ski teacher with kids

D NIVO ŠKOLE SKIJANJA obuhvata:

- Brzo vijuganje kombinovanom tehnikom

- Brzo vijuganje zareznom tehnikom


E NIVO ŠKOLE SKIJANJA obuhvata:

- Skijanje po grbama


F NIVO ŠKOLE SKIJANJA obuhvata:

- Skijanje po dubokom snijegu


Poslednja dva nivoa zavise od uslova na skijalištu. Na Kopaoniku nemamo uvek mogućnost da polaznike vodimo kroz ove segmente obuke. Odlazak na inostrana skijališta popunjava ono što naša skijališta objektivno ne mogu da pruže.


Svi oni koji se uspješno uključe u naprednu školu skijanja imaju neophodnu bazu za eventualno pohađanje seminara za sticanje instruktorske licence i kasnije bavljenjem instruktorskim pozivom. Takođe ako žele da se priključe Gorskoj sluzbi spašavanja neophoda im je ovaj nivo poznavanja skijanja.


Dalje napredovanje je moguće uz mentorsko vođenje polaznika od strane učitelja sa demostratorskim zvanjem.