Škola skijanja Kopaonik Darko Pantić - Instruktor skijanja

Ski Man Ski Track Finish Flag
0%

Kontakt

Hotel Klub A, Kopaonik

darkopantic@yahoo.com

062494220

Pozovite nas

Početna Škola Skijanja

A NIVO - Početna Škola Skijanja

Početnik se prvi put susreće sa skijaškom opremom i potrebno je da se navikne na nju. Kliznost skija, održavanje ravnoteže i prvi oblici kretanja na blagom terenu su izazovi sa kojima se početnik prvi put susreće.


A Nivo obuke - Šta sve polaznik treba da nauči:


- Obuvanje i zatezanje kopči na ski cipelama, hodanje u ski cipelama (na ravnom, uzbrdo, nizbrdu, stepenište)


- Pakovanje i nošenje skija i štapova, načini nošenja skija u zatvorenom i na otvorenom prostoru


- Stavljanje ski cipela u ski vezove i oslobađanje ski cipela iz ski vezova


- Namještanje vezice ski štapova na ruke i pravilno držanje ski štapova


- Koračanje skijama sa naizmjeničnim korištenjem lijevog i desnog štapa


- Klizanje sa skijama na ravnom korištenjem obadva štapa istovremenom, isto to na blagoj nizbrdici za dobijanje ubrzanja prilikom spusta pravo


- Okretanje oko vrhova, repova i oko svoje ose na ravnom


- Stepenasto penjanje uz padinu


- Spust ravno na blagoj padini u srednjoj skijaškoj poziciji sa paralelnim skijama postavljenim u širinu kukova


- Zaustavljanje u plugu


- Spust ravno na blagoj padini sa kontrolom brzine u prelaznoj poziciji skija (pica parče,klin, slovo A)


- Korištenje lejzera prilikom ulaska na ski poligon


- Korištenje pokretne trake na ski poligonu


- Pojedinačni zaokret u prelaznoj poziciji skija sa prednjačenjem spoljašnje skije u početnoj fazi zaokretanja

Trebamo polaznika inficirati najljepšim virusom na svijetu. Virusom skijanja. To ćemo uspjeti, ako mu damo puno podrške, stručne i pravilne pomoći. Suosjećajući se sa njegovim/njenim početničkim mukama.


Skijaška oprema je teška i neudobna. Ski cipele su prava noćna mora za početnike. Nov je osjećaj fiksiranosti kompletne potkoljenice i stopala. Neobično je hodati sa fiksiranim skočnim zglobom, a na nogama nam je umjesto naše normalne obuće glomazna i teška pancerica. Na sve to i skije čine veliku polugu kojom treba vladati.


Kod prvih spustova bez obzira što je padina blaga normalna je pojava strah, kod ženske populacije je on daleko izraženiji.


Stvarno je teško prvih par časova na snijegu. Mnogo je izazova, naporno je. Djeca koja su u procesu vježbanja, koja su aktivna i treniraju, a pogotovu koja kližu ili voze rolere bez problema prolaze ovu prvu fazu.

Kids in ski gear

Polaznik neće odustati, ako je stekao povjerenje u učitelja, ako je učitelj našao pravi način da ga pravilno animira, motiviše i zainteresuje za skijanje. Do učitelja je da na pravi način izbalansira obim i intezitet rada.


U početnoj školi skijanja je opuštanja polaznika i njegovo navikavanje na opremu vrlo važno. Sve sto se radi u grču, radi se grubo i sa velikim utroškom energije. Pokreti u skijanju treba da budu ritmični, elegantni i sliveni.


Zamislite kako bi bilo voziti automobil bez amortizera, tako je skijati sa ukočenim koljenima.


Ski teacher with kids

Ne možemo bez pravilnog skijaškog stava, a on se vrlo jednostavno formira. Kao i u svakom drugom sportu, potrebno je da malo spustimo težište, tj. savijemo koljena i da se malo nagnemo ka naprijed da bi smo bili na prednjem dijelu stopala. Ne treba ništa da bude prenaglašeno, ukočeno. Stojimo normalno, prirodno i radimo iste takve pokrete. Znači potkoljenica se sa prednje strane blago oslanja na cipelu, blago smo savijeni u zglobu koljena i kuku, i trup blago nagnemo naprijed. Glava je u normalnom položaju. Pogled je ravno naprijed. Ruke su blago savijene u laktovima, podignute u visini kukova i širini ramena u vidnom polju. Šake su malo otvorene u polje, tako da su krplje od štapova blizu zadnjeg veza na skijama.


Kada je početnik pravilno zauzeo skijaški stav i može samostalno da se spušta niz blagu padinu, mogućnost kontrole brzine, skretanje i zaustavljanje su sledeći elementi koje treba da usvoji da bi se osjećao bezbjedno i da bi uživao u svome skijanju.


Znači u početnoj školi skijanja treba da naučimo polaznika da pravilno stojeći na skijama mogu da kontroliše brzinu, pravac i da se zaustave na blagim terenima.


Na Kopaoniku je to dječiji vrtić i ski lift Mašinac. Oni koji to savladaju dobijaju A diplomu škole skijanja.


Ko jednom osjeti i inficira se virusom skijanja, uvijek se iznova i iznova vraća bijelim stazama.