Škola skijanja Kopaonik Darko Pantić - Instruktor skijanja

Ski Man Ski Track Finish Flag
0%

Kontakt

Hotel Klub A, Kopaonik

darkopantic@yahoo.com

062494220

Pozovite nas

KOPAONIK

Ne bih ovde da pišem o Nacionalnom parku Kopaonik, niti da prepisujem podatke sa sajta Skijališta Srbije o broju i dužini staza na jednoj ili drugoj destinaciji. Pisaću o svome viđenju ovih skijališta koje po meni ima kadrove, prirodne i prostorne resurse da postanu pravi i istinski centri za obuku skijaša. Kopaonik jeste regionalni lider u toj oblasti.


Moje kolege i ja na obadvije destinacije hoćemo i možemo da pružimo vrhunsku uslugu svim zaljubljenicima zimskih čarolija.


Ono što mnogi smatraju minusom Kopaonika su dužine staza. Istovremeno se postavlja pitanje, ko može da skija duže staze, odnoso koliko procentualno skijaša dolazi kondiciono spremno da može bez pauze da skija 3-10 km?


Po mojim dosadašnjim iskustvima vrlo mali broj. Većina turista koji dođu na skijanje su kondiciono nespremni, direktno iz kancelarije. Vrlo malo njih redovno vježba ili bar pješači, odnosno u svakodnevnom ritmu života ide stepenicama umjesto liftom. Način života i naši svakodnevni obrasci ponašanja i odnos nas prema nama samima uzimaju danak. Strašno je da svi primjećujemo osjetan pad kondicionog i motoričkog statusa kod djece. Popularne kućne pomoćnice u vidu mobilnih telefona, tableta i računara su istisnule nekadašnja zajednička dječija igranja i jurcanja napolju.


Djeca provode previše vremena buljeći u ekrane. Kondiciono i motorički postaju sve inferiorniji i onda skijanje i snoubording umjesto zabave i radosti postaje mora, jer ne mogu normalno da potrče, poskoče. Jasno je da za sve koji su drastično smanjili iskonsku potrebu za kretanjem i fizičkom aktivnosti, nošenje pancerica i kretanje u njima postaje veliki i teško dostižni izazov.

People on ski path

Tu je prednost Kopaonika, njegovih poligona i plavih-blagih staza. Za mene onaj ko zna da hoda i ima normalan motorički i kondicioni status na Kopaoniku za 5-6 sati nastave može da skija sve plave staze. U praksi to znači da se krene sa navikavanjem na skije i opremu na ravnom i već nakon prvih pola sata motorički inteligentniji i kondiciono spremniji su završili sa bebi vrtićem. Nakon toga slijedi ski lift Mašinac, koji se uspješno savlada u narednih sat ili dva. Tada polaznik uspješni kontroliše brzinu, mjenja pravac i može samostalno da se zaustavi u svakom trenutku. Sledeća stepenica je Karaman greben ili ski lift Krst, koji se isto tako savladaju za sat ili dva nastave. Znači početna i osnovna škola skijanja na Kopaoniku se može završiti za 5-6h nastave i polaznik posle toga samostalno vozi već navedene plave staze, ali i sve ostale plave staze na Kopaoniku kojih nije mali broj.


Kids in ski gear

Prekrasno je što Kopaonik imama ski poligone. Jedan od njih je iznad Mašinca, nadam se da će se ta dinamika nastaviti i da ljudi koji vode skijalište Srbije prepoznaju značaj poligona za obuku u skijanju. Mnogo znači da su početnici odvojeni od ostalih skijaša i sa aspekta bezbjednosti, ali i sa aspekta brzine napredovanja u obuci skijanju. Trebaju nam poligoni da privučemo još više početnika, da ne čekamo dugo u redu, da budemo bolji i efikasniji. Samim time da budemo bolje pozicionirani kao ski destinacija za učenje skijanja.


U Srpskim ski školama mnogo ski učitelja su profesori fizičke kulture. Imamo kvalitetne kadrove, znamo i hoćemo da radimo i da budemo pravi i istinski ambasadori naših planina i Srbije. Vjerujem da će rukovodstvo JP “Skijališta Srbije” u buduće više i bolje sarađivati sa ski učiteljima, jer mi smo jedini od uslužnog osoblja ski centara koji se stalno i neposredno druže sa gostima. Na taj način imamo uvid i prave informacije iz prve ruke, šta njegovo Veličanstvo gost želi da bi uživao i trajno se vezao za našu ski destinaciju.


Za one koji žele više, koji hoće da skijaju i uživaju u skijanju i bordanju u inostranstvu Kopaonik je prekrasni poligon. Ima raznovrsnost staza i ko može da na Kopaoniku sa uživanjem i bez problema vozi sve staze, spreman je da uspešno skija i borda bilo gde u svetu.


Dodjite na Kopaonik da naučite da skijajte, a potom skijajte gdje god poželite.


Mi smo tu zbog VAS, i mnogo nam znači da i VI dođete zbog NAS.